Grip mulighetene du kan vokse på

Vi har alltid et valg. Uansett hva vi havner opp i – enten i karriere eller privatliv, så har vi et valg. Vi kan velge hvordan vi skal tenke om situasjoner som oppstår og hva vi skal foreta oss. Noen situasjoner er mer utfordrende enn andre, og når vi møter på disse vil vi ofte velge letteste utvei. Hva hadde skjedd om vi valgte motsatt?

Jeg tror at vi nesten alltid kan snu en utfordrende situasjon til noe positivt. I stedet for å tenke at en slik situasjon bare skjer og er utenfor vår kontroll, kan vi velge å ta kontroll. Forskjellen ligger i hvordan du ser på situasjonen og hvordan du velger å respondere. Hvis du åpner øynene og tør se at det finnes flere mulige, gode valg, kan resultatet overraske deg.

La meg ta et eksempel fra da jeg ble leder. Jeg var 21 år, nettopp tilbake i jobb etter barselpermisjon, og sjefen min var sykmeldt. Etter hvert sluttet hun i jobben. De ansatte var forvirret, arbeidsmiljøet var i oppløsning og ingen hadde ansvar eller visste hva de skulle gjøre. Jeg tok et valg og ga distriktssjefen beskjed om at vi måtte gjøre noe. Jeg gjorde det tydelig at vi ikke kunne fortsette slik – uten verken leder eller retning. Jeg kan ta ansvar, sa jeg. Jeg var vel bedre enn ingen? I dag, etter nærmere ti år som leder, kan jeg både være stolt over at jeg sa fra, at jeg hadde troen på meg selv og at jeg – med et lite barn hjemme og en mann i Nordsjøen – fikk det til!

Nytt eksempel, men fra privatlivet: mannen min ba meg om skilsmisse. Kort tid etter ventet han barn med sin nye samboer. Dette skjedde bare ett år etter at vi hadde flyttet hele livet fra Tønsberg til Stavanger. Jeg hadde forlatt vennene mine, jobben min og hele nettverket mitt. Det var en tøff tid – en av de vanskeligste i livet – men jeg valgte å se på det hele fra et positivt perspektiv: sønnen min, som da hadde vært enebarn i ti år, ville få en lillebror. Det er en gave han vil ha glede av resten av livet. I tillegg fikk jeg en mulighet til å børste støv av gamle bekjentskaper i barndomsbyen min og bygge opp et helt nytt nettverk, samtidig som jeg holdt kontakten med gode venner i Tønsberg. Jeg fikk rett og slett dobbelt opp. Å se ting på den måten gjorde hele situasjon mye bedre. Faktisk ganske bra.

Jeg oppfordrer deg til å utvide perspektivet ditt. Utforsk nye reaksjoner til de situasjonene du møter på i livet og gjør disse om til muligheter du kan vokse på – som gagner deg. Støtt deg på gode venner og familie underveis, men det er opp til deg selv å lykkes. Du må gjøre det for din egen skyld. Tro på deg selv, ikke la noen stoppe deg og stol på prosessen. Slik går du fra passiv bivåner av egen skjebne til seierskvinne.