Stopp mansplaining på 1-2-3

[Mannlig avbrytelse]: «Nei, du tar feil, det finnes ikke noe som heter mansplaining. Problemet er at kvinner ikke forstår feminisme på den måten vi menn gjør. Jeg leste litt om feminisme her en dag, og det de sier er at...»

Har du møtt på en mansplainer i det siste? Noen menn tror de vet alt og liker å vise det. Det liker ikke vi. Du kan selvfølgelig velge å ignorere mansplaining. Likevel mener vi at det er lurere å ta tak i problemet for å hindre at uvanen får leve videre. Her har vi samlet teamets beste råd for å sette en stopper for mansplaining.

 1. Hvis du er kjapp, kan du kontre med et smart spørsmål om temaet dere diskuterer – for å vise at du selvfølgelig vet hva du snakker om. Det vil også bli lagt merke til av de andre i rommet. Du kan også – hvis du får tid til å samle tankene dine et øyeblikk – svare med noe sånt som dette:

  «Jeg setter pris på kommentaren din, Erik – men dette fikser jeg fint.»

  «La meg fortsette, og hvis du fortsatt har spørsmål når jeg er ferdig, så kan vi ta dem da.»

  «Kommentaren din får meg til å lure på om det kanskje kan være nyttig for deg å vite litt mer om bakgrunnen min.»

  Vær likevel oppmerksom på at det ikke nødvendigvis blir gjort med vilje. Det kan hende at Erik blir både flau og får dårlig samvittighet når du gir beskjed, så si fra på en høflig måte.

 2. «Erik, mansplaining er skikkelig 2016». Prøv deg på samme tone, men med glimt i øyet. Da blir det nok tydelig for Erik hvor unødvendig det er. Litt humor kan være et godt virkemiddel for å gjøre konfrontasjonen litt rundere i kantene. Det viser også selvsikkerhet. Husk å smile, så unngår du uheldige misforståelser.

 3. Hvis du ikke får gjennomslag med tips nummer 1 eller 2, kan du gå litt hardere til verks. Da kan du påpeke det som skjer. Fortell Erik at han undergraver poengene og kompetansen din, eller gi en klar beskjed om at du ikke liker å bli avbrutt.

Sist, men ikke minst – ikke hold kjeft når du blir vitne til mansplaining. Vis støtte. Hvis Erik avbryter, flytt fokuset tilbake til hun som snakket først. Hvis han stjeler æren, sørg for at du skryter av og gir æren til riktig dame. Alle i rommet vil ta hintet og – forhåpentligvis – lære av det.