Mine beste stressmestringstips

Vi går vel alle gjennom perioder i livet som er preget av mye stress. Det finnes et hav av tips og råd for hvordan vi kan takle disse travle, krevende periodene og bli flinkere til å stresse ned, og jeg vil påstå at jeg har prøvd alt i håpet om bedre balanse i livet. Gjennom årene har jeg samlet mine beste stressmestringstips og nå vil jeg dele dem med deg. Noen er enkle å få til, noen krever litt mer øvelse og noen er kanskje litt rare, men alle funker for meg! Hvem vet – kanskje et av dem blir ditt go-to triks neste gang du trenger å stresse ned?

 1. Slapp av i kjeven og plasser tungen riktig (når du ikke snakker, selvsagt)

  Dette rådet fikk jeg da jeg deltok på et stressmestringskurs på mitt lokale yogasenter. Når vi er stresset har vi en tendens til å presse tungen opp i ganen. Det fører til at vi strammer kjeven og anspenner oss, uten at vi som regel er klare over det selv. Kanskje er dette forklaringen på hodeverken din eller den stive nakken du aldri blir kvitt? Fokuser på å slappe av i kjeven og at tungen din ligger nede i munnen.

 2. Bruk toalettet som ditt hemmelige fristed

  Et lite triks som både jeg og mange av mine venninner bruker er å ta turen innom toalettet når vi opplever stress eller føler oss overveldet på jobb. Bare sitt der i noen minutter, pust inn og ut, lukk øynene og ro deg ned. Toalettet er jo egentlig det perfekte fristed, for ingen kommer og forstyrrer deg på do.

 3. Skriv det ned og legg til side

  Hvis du er som meg og ikke får sove når du har for mye å tenke på, bruk en notatbok til å skrive lister over alt du har å gjøre eller alt som bekymrer deg, før du går å legger deg. La dine tanker og bekymringer bli igjen på papiret, lukk igjen boken og gå og legg deg. For min egen del er det viktig at notatboken blir igjen utenfor soverommet. Andre jeg kjenner har notatboken på nattbordet. Når de ikke får sove kan de da enkelt slå på lyset, tømme hodet og endelig sovne.

 4. Bruk mobilen som hjelpemiddel

  Her har jeg mange motiverende løsninger! Motiverende ordtak eller bilder som bakgrunnsbilde på telefonen kan ofte ha en positiv effekt i hverdagen for meg. Jeg har også hatt min favorittfarge som bakgrunn på mobilen, for farger kan også få oss i godt humør! I tillegg finnes det mange nyttige apper som kan funke godt som stressmestringsverktøy. Jeg liker godt Mindfit-appen, Headspace og andre apper for avslapping, rolig musikk og meditasjonsøvelser, og Noisly for behagelige lyder som hjelper meg å roe ned og fokusere.

 5. Når det er kaos i én del av livet ditt – organiser en annen

  Dette tipset leste jeg et sted for lenge siden, og jeg har brukt det flittig siden. Når det er mye som skjer og det er kaos i hodet, kan jeg for eksempel organisere klesskapet mitt, vaske huset, sortere bøkene mine i alfabetisk rekkefølge eller sette sammen et nytt treningsprogram. Jeg opplever at det å organisere en liten del av livet får hodet til å slappe litt av og kaoset til å føles mer overkommelig.

 6. En oldie but goldie: pust med magen

  Hver eneste naprapat, kiropraktor og yogainstruktør jeg har møtt, har fortalt meg at jeg må puste med magen for å lykkes i å stresse ned. Stopp opp og gi all din oppmerksomhet til pusten din. Pust dypt inn – helt ned i magen – og pust ut igjen. Etter bare fem til ti pust vil du kjenne deg roligere og mindre stressa. Noen ganger kombinerer jeg pusteøvelsene med toalettbesøket i punkt 2.

Lykke til!